“Hoera, ik kan al lezen!” – Journal Club

By | 6 november 2013

Hoipiepeloi allemaal,

na een korte zomervakantie zijn we weer terug van weggeweest, en hoe! Lezen is cool, dus hierbij enkele interessante must-read-cutting-edge artikelen die ik recentelijk ben tegengekomen aan deze kant van de oceaan om over na te denken en te discussieren. Deze dienst is wederkerig: ik zie graag al jullie interessante artikelen in de Maascasualty mailbox tegemoet! Met eervolle vermelding in de volgende aflevering! Je weet wel: geven & nemen, voor wat hoort wat, de kringloop van het leven.

maxresdefault

Okay ik dwaal af:

Vasopressin, Steroids, and Epinephrine and Neurologically Favorable Survival After In-Hospital Cardiac Arrest:  A Randomized Clinical Trial – JAMA Oct 2013, Mentzelopoulos et al.

Dus al die dingen, en dan een betere neurologische uitkomst bij reanimatie. Alhoewel het lastig te interpreteren is wat de individuele effecten zijn van de geteste middelen (het was vasopressin en steroids vs. placebo) is het interessante data. Niet guideline changing voor nu, maar wel in de categorie moet-je-van-gehoord-hebben.
Artikel hier: http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleID=1713589

Preoxygenation and prevention of desaturation during emergency airway management. Ann Emerg Med March 2012 – Weingart, Levitan

Problemen voorkomen, altijd fijn. Kek stukje over preoxygeneren en meer tips & trucs om die dalende nummers en natte onderbroek tijdens intubatie te voorkomen.
Artikel hier: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22050948

Oncologic emergencies

De belangrijkste spoedeisende problemen in oncologische patienten. Leuk review stukje.
Artikel hier: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=oncologic+emergencies+mccurdey

Case 28-2013 — A 52-Year-Old Man with Cardiac Arrest after an Acute Myocardial Infarction

Case report over al reanimerend naar het cath lab met goede uitkomst. Meer data nodig (wie immer), maar wel leuk om te lezen en te overwegen in jonge patienten.
Artikel hier: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMcpc1304164

Dit leek me wel weer even genoeg leesvoer voor nu.

Heb je een brandende vraag of sterke mening over een van de artikelen? Spuien wordt aangemoedigd en kan hieronder. Ook staan we altijd open voor feedback, dus ook dat horen we graag!

Tot de volgende keer maar weer!

Kusjekusjeknuffel,
Maite

lezen-is-leuk-5-ik-kan-al-lezen


Lees het bericht op MaasCasualty.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.