FOAMed voor SEH keuze en oudste co’s!

By | 26 mei 2013

Hoe maak je van je SEH coschap een inspirerende ervaring!

FOAMed staat voor Free Open Access Medical Education

Wat kan FOAMed voor je doen?
http://www.sotonccp.org/2013/01/foamed/ Op deze site wordt uitgelegd hoe je FOAM kan gebruiken, waar je het allemaal kan vinden en hoe je er aan moet beginnen. Neem dan ook een kijkje op de sites die aangeraden worden.

Ten eerste willen we jullie graag uitnodigen om een kijkje te nemen op http://www.maascasualty.com een website/blog over spoedeisende hulp geneeskunde in de regio Rotterdam. En ook de site http://www.EMDutch.com is erg leuk.

De hieronder genoemde links naar praatjes zijn slechts voorbeelden van wat je kan vinden op het internet. Het zijn erg leuke en leerzame praatjes en video’s en zeker aan te raden! Goede tips voor jullie collega’s zijn van harte welkom.

Algemeen:
http://emupdates.com/2010/09/15/screencast-how-to-think-like-an-emergency-physician/ Uitleg over hoe je een acute zieke patiënt op de SEH moet benaderen.

http://embasic.org/2012/03/27/how-to-give-a-good-ed-patient-presentation/ Hoe presenteer je een patiënt op de SEH? Hoe formuleer je een plan. En kom met 3 levensbedreigende alternatieve in je differentiaal diagnose.

Syncope:
http://embasic.org/2012/01/18/syncope/ Een veel voorkomende presentatie op de SEH, waarvan je als SEH arts ALLES moet weten.

Trauma:
ATLS opvang
http://embasic.org/2012/04/18/trauma-resuscitation-part-1-the-evaluation/ Een algemene uitleg over de opvang van trauma’s volgens het ATLS approche.
Maar let op, er zijn duidelijke verschillen tussen lokale protocollen en dit Amerikaanse (en militaire) verhaal.
Verschillen zijn er vooral op gebied van EMV (een precieze EMV is wel degelijk belangrijk!) en ook zijn er lokale verschillen in het tijdstip waarop je een patiënt van het spineboard haalt.
De ambulance overdracht vindt plaats VOOR je aan de primairy survey begint, tenzij je dit anders hebt afgesproken met het team.

http://www.youtube.com/watch?v=hLuC0T7RsKI : een voorbeeldige ATLS voorbeeld video! Uitleg over alle stappen in de ABCDE van de primairy survey.
http://www.youtube.com/watch?v=n5DUC1Lit08 & http://www.youtube.com/watch?v=PzyTXXQp2j8: de variant met meerdere verwondingen.

Wanneer moeten we de CWK afbeelden? Wat is de studie die hieraan ten grondslag ligt? Hier gaat het over de Nexus Study, realiseer je dat andere ziekenhuizen wellicht de Canadian C-Spine Rule gebruiken. http://embasic.org/2012/09/17/em-basic-essential-evidence-the-nexus-study/

De video’s “anatomy for emergency medicine” zijn interessant voor extremiteitsletsel, te vinden op: http://emergencymedicineireland.com/anatomy-and-em/
Hechten: http://www.youtube.com/watch?v=Vw6UH0RUX2o : goede uitleg over hoe je een mooie knoop krijgt en hoever uit elkaar de hechtingen moeten liggen.

Oogheelkunde:
Hoe zat het ook alweer met die spleetlamp?

http://embasic.files.wordpress.com/2013/01/30-eye-complaints.pdf

Sepsis:
Let op! Bij al deze praatjes hebben ze het over antibiotica die ze in de VS of elders geven. Check je lokale richtlijnen of http://www.swab.nl voor Nederland.

http://www.emergency-medicine-tutorials.org de site van EM tutorials, hiervoor heb je iTunes nodig, maar dan gaat er een wereld van interessante praatjes voor je open. Zoek het sepsis praatje van Kiuber SEMED.

http://embasic.org/2012/08/20/introducing-em-basic-essential-evidence-the-rivers-sepsis-study/

ACS:
An ED approach to chest pain van Dr. Iain Beardshell is een goed praatje op: http://www.emergency-medicine-tutorials.org http://embasic.org/2011/11/18/mi-and-acs/

CVA & TIA:
http://emergencymedicineireland.com/2012/04/anatomy-for-emergency-medicine-11-anterior-and-middle-cerebral-arteries/ Uitleg over de uitval en de anatomische lokalisatie: zodat je nog eens weddenschap kunt winnen!
http://embasic.org/2012/07/27/stroke-and-transient-ischemic-attack-tia/ een redelijk Uitgebreid maar erg goed verhaal over de diagnose en behandeling van CVA’s in de SEH.

Duizeligheid:

http://embasic.org/2012/07/27/stroke-and-transient-ischemic-attack-tia/

ECG basics voor de SEH coassistent:

http://lifeinthefastlane.com/ecg-library/basics/

http://nl.ecgpedia.org/wiki/Hoofdpagina

Oefenen op: http://ecg.bidmc.harvard.edu/maven/mavenmain.asp

Big thanks to Colin and Annemieke, the SEH co’s at this moment!

door:
Carianne Deelstra
SEH arts