Hoe begin ik?

“Alle begin is moeilijk” is het gezegde. FOAMed is dat niet.
Het enige wat je nodig hebt heb ja al voor je.. het is een scherm, een internetverbinding en deze pagina.

Op deze pagina zullen we je stap voor stap uitleggen hoe je mee kan doen. Zo gaan we je leren hoe je bij de juiste websites kan komen, hoe je podcasts kan luisteren en hoe je Vodcasts kan bekijken. Tenslotte helpen we je ook nog met een twitteraccount aanmaken om via twitter de hashtag #FOAMed te kunnen volgen.

Als je aan het einde volledig geïnspireerd bent dan moet je echt even onze pagina voor gevorderden bekijken. Daar ga je leren hoe je een eigen FOAMed website kan beginnen!

Websites

Websites zijn paginas op het internet waar informatie te vinden is. Maar aangezien je deze pagina hebt gevonden weet je al wat een website is. Nu zijn er vele soorten websites. Zo zijn er zoekmachines als Google of Bing, nieuws sites als de NOS of CNN en nog veel meer. De sites waar FOMAed informatie te vinden is zijn weblogs of blogs
Een weblog of blog is een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig, soms meermalen per dag, wordt bijgehouden. Meestal gaat het om teksten die in omgekeerd chronologische volgorde verschijnen. De auteur, ook blogger genoemd, biedt in feite een logboek van informatie die hij wil meedelen aan zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog. Weblogs bieden hun lezers vaak de mogelijkheid om – al dan niet anoniem – reacties onder de berichten te plaatsen. Hierdoor kan discussie ontstaan over een onderwerp.

Welke websites/weblogs zou je moeten volgen als het om FOAMed gaat? Kijk dan hier!

Podcasts

Podcasten is het aanbieden van mediabestanden via het internet. Het zijn een soort radio uitzendingen die meestal rondom één onderwerp gecentreerd zijn. De term podcast is een samentrekking tussen iPod en ‘broadcast’ (Engels voor uitzenden). Er zijn podcasts over heel veel onderwerpen. Daarnaast zijn er eenvoudige programma’s om podcasts op je telefoon of mp3 speler te zetten. Veel van deze programma’s kijken zelf of er nieuwe afleveringen zijn van de podcasts waar jij op geabonneerd bent. Laat je niet afschrikken door het woord abonnement, ze zijn meestal gratis.

Podcast luisteren? Gebruik dan deze software:
Mac
PC
iOS
Android

Welke podcasts zou je moeten volgen als het om FOAMed gaat? Kijk dan hier!

Vodcasts

Een VodCast is een podcast maar dan met video ipv alleen audio. Het woord is een samentrekking van de woorden ‘Video On Demand’ en ‘Broadcasting’. Als podcasts radio programma’s zijn dan is een Vodcast een televisieprogramma wat je kan bekijken wanneer het jou goed uitkomt. Vodcasts zijn binnen FOAmed vooral nuttig om procedures te laten zien.

Vodcast bekijken? Gebruik dan deze software:
Mac
PC
iOS
Android

Welke Vodcasts zou je moeten volgen als het om FOAMed gaat? Kijk dan hier!

Twitter
Het gebruik van Twitter heet twitteren of tweeten, dat kwetteren betekent. Het logo van Twitter is een vogeltje. Twitteren komt neer op in real time communiceren via een pc, gsm, smartphone of andere mobiele apparaten met een internetaansluiting. Door de combinatie van webloggen met instant messaging (soort SMS) wordt het microblogging genoemd. Iedere twitteraar kan op elk moment van de dag in maximaal 140 tekens vertellen waar hij/zij mee bezig is, wat hij/zij van plan is of wat hem/haar bezighoudt

Tweet
Met Twitter sturen gebruikers tekstberichten (tweets) van maximaal 140 karakters via sms, e-mail, IM, de Twitter-website of via een applicatie op de computer of telefoon. Deze tweets worden getoond op de gebruikerspagina en bij andere gebruikers die hebben opgegeven deze te willen ontvangen. De zender kan de aflevering beperken tot een groep vrienden, maar standaard worden de berichten afgeleverd bij alle belangstellenden.

Hashtag
Een hashtag is een woord of meerdere woorden die aan elkaar geschreven zijn met een # ervoor (Bijvoorbeeld #foamed). Via twitter kun je op deze hashtags zoeken en alle tweets met zo’n zelfde hashtag zien.

Trending topic
Twitter kent een lijst met onderwerpen die Trending Topic zijn. Dat is een lijst met woorden of hashtags waar het meest over gesproken wordt op dat moment. Sinds 2010 is deze lijst ook per land of per stad te bekijken. Actuele nieuws gebeurtenissen komen vaak in de lijst voor, evenals bekende personen of speciale dagen.

Twittersoftware nodig?
Voor mobiele apparaten (iPhone, Android, iPad, WindowsPhone, BlackBerry)
Mac
PC

Wie zou je moeten volgen als het om FOAMed gaat? Kijk dan hier!

 

Sociale Media (Algemeen)
Er is een cursus die je in hoog tempo van  basis Sociaal MEdia gebruiker omvormt tot eHealth expert… klik hier voor meer info.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.